Elk mens is onderworpen aan een netwerk van verplichtingen, rollen en werkgebieden uit verschillende levenssferen, die hij wil of mo0et vervullen of denkt te moeten vervullen. U bent beroepsmatig b.v. een leidinggevende kracht, een strategisch voorbereidend denker, medewerker, collega  en projectleider. In uw privéleven bent u misschien een levenspartner, vader of moeder, zoon of dochter, vriend of vriendin, bestuurslid van uw sportvereniging, lid van de ouderraad, huisbaas of buurman/vrouw.

De echte tijdsproblemen in het leven ontstaan wanneer we te veel rollen tegelijk willen spelen . We vertolken dan nergens een karakterrol en zijn overal alleen maar figurant. Er zijn natuurlijk rollen die we nooit kunne laten vallen, zoals die rol van ouder of leider. Maar veel onbelangrijke en niet/geliefde rollen spelen we alleen maar omdat ze ons worden  opgedrongen of omdat we denken dat we onmisbaar zijn!!

De enige oplossing laat alle bijrollen vallen die niet bijdragen tot het bereiken van u doelstellingen en concentreer u op uw hoofd/ en lievelingsrollen. Dat is niet eenvoudig maar wees eens eerlijk, kunt u dat bijbaantje in de sportclub niet laten vallen? En zou het niet mogelijk zijn de vaste  borrelavond in het weekend  op te geven?

Zorg voor duidelijkheid over de hoeveelheid rollen die u uitoefent in de 4 centrale levensgebieden

  • lichaam-gezondheid
  • prestatie-financiën
  • relatie-partnerschap
  • zin-waarden

Beperk uw rollen tot maximaal 7 , die u optimaal vervult en doe afstand van de rest. Vraag uzelf af wat zou er gebeuren als ik deze rollen iet meer zou spelen. Heb ik ze zelf gekozen, of heeft iemand ze aan mij gegeven. Wat zijn de zeven hoofdrollen in mijn leven.