Zo leer je lopen, zo leer je lezen en zo leer je ook opruimen.

De grote hoeveelheid “spullen ” ( sommige cliënten noemen het zelf zooi)
die je hebt, is niet van de een op de andere dag in je huis gekomen.
Je moet je er dus bij neerleggen dat dit ook niet in één keer je huis uit is.

Dit gaat stapje voor stapje.

 

We beginnen met het aanrecht in de keuken.
Ik weet nog dat mijn moeder altijd het hele aanrecht vol had staan en dat ik me daar altijd vreselijk aan ergerde. Een opgeruimd aanrecht geeft zoveel ruimte.

Stap 1: Kijk eens goed wat er allemaal op je aanrecht staat.
Wat hoort er daadwerkelijk te staan? Is het een verzamelplaats voor allerlei losliggende spullen? Een plek waar iedereen altijd alles op mikt?

Stap 2: Pak je afvalbak en gooi alle dingen die daar in horen weg: stukjes keukenrol, een lege chipszak, een half afgegeten koekje…

Stap 3: Heb je een vaatwasmachine? Hoera! Zet alle vieze vaat erin, ook de kan van het koffiezetapparaat, de suikerpot, de fruitschaal. Laat de vaatwasmachine direct draaien) ook al doe je dit normaal gesproken alleen ’s nachts vandaag mag het een keertje overdag!)

Stap 4: Leg de spullen die in de keukenkastjes horen op de juiste plek.

Stap 5: Stop alle spullen die niet in de keuken thuis horen in een mand, bak of doos en zet deze overal neer waar je maar wilt maar niet in de keuken!

Stap 6: Als het goed is heb je nu een aanrecht waar alleen nog die spullen opstaan die je er echt graag wilt hebben of die je nodig hebt. Maak deze spullen schoon en zet ze zolang even op tafel. Geen tafel? Dan gebruik je even een tijdelijke opbergplek.

Stap 7: Kijk eens goed! Je aanrecht is leeg! Indien je tegels met stopcontacten hebt achter het aanrecht maak je deze als eerste schoon.

Stap 8: Maak het aanrecht grondig schoon met de juiste schoonmaakmiddelen.

Stap 9: Plaats een mandje op het aanrecht waar losliggende spulletjes ( die blijven er toch altijd) in gedaan kunnen worden.

Stap 10: Zet alleen die spullen terug die je zojuist uitgekozen hebt! Of zet erjuist iets bij dat achter in een kast staat maar wat wel functioneel is of decoratief.
Van harte: je aanrecht is klaar:

stapjevoorstapje