1.Doe iedere dag iets uit huis. Dit klinkt misschien raar, maar als je begint met organiseren en ordenen zul je merken dat je wel heel veel spullen hebt! Doe je dit heel consequent dat houd je uiteindelijk de spullen over waar je echt blij van wordt.

 

2.Voor ieder voorwerp dat je in huis haalt moet er 1 verdwijnen Dit geldt voor alles wat je je huis binnenhaalt.

 

3.Neem op vakantie kleding mee die je eigenlijk niet meer draagt. Het is niet de bedoeling dat je de hele tijd in kleding rondloopt waar je je niet lekker in voelt, maar zeker als je gaat kamperen is dit handig. Als je het gedragen hebt, gooi je het weg of als je in een hotel verblijft geef je het aan de kamermeisjes. In het buitenland zijn ze er vaak erg blij mee!  Ook oude slips zijn ideaal om mee te nemen. Gedragen? Weg gooien! Als je thuiskomt, scheelt dit een boel wasmachines! En je hebt weer ruimte in je kast!

 

4.Begin met iets kleins! Een la is sneller opgeruimd dan een hele kast! Vaak kost dit nog een kwartier. Na een week heb je zo wel een hele kast opgeruimd.

 

5.Begin met de ruimte waar je het meeste of het liefste bent! Wat heb je aan een opgeruimde zolder als je er nooit komt! Je hebt dan alleen weer een plek om spullen op te slaan waar je eigenlijk niets meedoet!

 

6.Je auto is ook een dankbaar begin object. In minder dan twee uur kun je je auto wel opgeruimd hebben. Even doorzetten en je stofzuigt en wast hem ook! Vaak vind je hier ook muntgeld, doe dit in een potje zodat je er iets leuks mee kunt doen. Let op als je iets koopt van dit moet er dus wel weer iets anders uit huis.

 

7.Als je iets langer dan twee jaar niet hebt gebruikt of hebt aangehad doe het dan weg. Doe dit dezelfde dag anders bedenk je je de volgende dag misschien weer.

 

8.Benut je tijd goed. Als je het eten op hebt staan en je bent toch in de keuken, kun je tussendoor een bestekbak of kruidenkastje nakijken en herinrichten. Als je kruiden die over de datum zijn weggooit heb je die dag ook weer iets uit huis.

 

9.Beantwoord je e-mail direct. Bekijk 1 keer(!) per dag je e-mail en beantwoord die direct. Je weet zeker dat je het niet vergeet en het is aardig tegenover degene die je de e-mail gestuurd heeft.

 

10.Schrijf verjaardagskaarten in een keer aan het begin van de maand. Pak je agenda op de eerste dag van de maand en schrijf alle kaartjes in een keer. In de hal, of waar je maar naar buiten gaat zet je een mandje neer en leg je alle kaarten op volgorde. Plak er ook vast een postzegel op. Bij het weggaan zie je het mandje en haal je de kaarten eruit. Als je kaarten verstuurd via de e-mail kun je deze agenderen.

 

11.Haal cadeautjes in het voren. Het hele jaar door weet je wanneer iemand jarig is. Je weet ook dat het 5 december Sinterklaas is en 25 december Kerst. Als je gaat shoppen en je komt iets tegen wat geschikt is voor een familielid of vriend koop het dan en leg een bak met cadeautjes aan. Schrijf wel in je agenda wat je gekocht hebt anders kom je het later tegen. Je hoeft op deze manier niet te stressen op het laatste moment en ook geen cadeau te kopen dat eigenlijk boven je budget gaat.

 

12.Koop seizoensgebonden artikelen in de opruiming. Je wilt je huis graag opgeruimd en gezellig hebben. Tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn alle kerstartikelen vaak te koop voor 25 % van de originele prijs. Heel vaak horen hier ook kaarsen bij, die gebruik je het hele jaar.

 

13.Koop afsluitbare bakken en doe hier seizoensgebonden decoratiespullen in (die je in de opruiming gekocht hebt). Wel even een goed zichtbare sticker erop zodat je weet wat er in zit!

Maak een inventarislijst en doe die bovenin de bak!

 

14.Maak je douche na ieder douchebeurt droog! Dit scheelt veel schoonmaakwerk. Spoel de doucheruimte na het douchen met koud water na. Je houdt de voegen dan mooi schoon!

 

15.Oude T-shirts maar ook versleten badstof hoeslakens zijn ideale vaatdoeken. Knip ze in stukken van 25 bij25 cm. Dit heeft twee voordelen: je hoeft nooit meer een vaatdoek te kopen en er ook nooit meer een te wassen. Ook op de camping is dit ideaal.

Verkleurde dekbedovertrekken zijn geweldig als droogdoek bij het ramen zemen!

 

16.Leg binnen handbereik van de wastafels een doekje. Als je de wastafel iedere keer droogmaakt scheelt dit ook veel werk. Dit kunnen dus ook weer bovenstaande doekjes zijn. Vergeet niet de kraan even op te boenen

 

17. Gebruik plastic tassen als vuilniszak. In prullenmanden kun je plastic tassen doen als vuilniszak. Hang in de keuken een plastic tas waar je de hele dag het plastic in verzamelt, na het eten doe je de plastic tas ineens in de grote zak. Gebruik kleinere tasjes als afvalzakjes in de auto of voor het uitlaten van de hond.

 

18. Maak je koelkast schoon voor je boodschappen gaat doen. Een bijna lege koelkast is sneller schoon te maken dan een koelkast die helemaal vol is.

 

19. Als je veel restjes hebt kook dan een dag “uit de koelkast”. Als je van veel  groenten nog net iets over hebt kun je hier een ideale maaltijdsoep van maken. Met een basis van 4 aardappelen, twee teentjes knoflook en een ui kun je er alles bij in doen. Zorg dat je altijd bouillonblokjes in huis hebt en een pakje slagroom om te binden. Maak de soep een dag van te voren als je weet dat je een drukke dag hebt. Stokbroodje erbij en klaar ben je!

 

20. Laat je niet verleiden tot koopjes die je niet gebruikt. Ook koopjes kosten geld, tijd en ruimte! Als je iets normaal niet gebruikt koop het dan alleen als je heel zeker weet dat je het graag wilt proberen of omdat het anders te duur voor je is!

 

21. Ga eens winkelen in je eigen kledingkast. Aan het begin van het seizoen haal je al je kleding uit je kledingkast en maakt combinaties die je zeker zult dragen. Wat je niet meer draagt, uit de mode, te groot of te klein is verdeel je in drie grote boodschappentassen: weggeven/ruilen, in de kledingzak voor een goed doel of kringloop, of hergebruiken (T-shirts: vaatdoeken. )

 

22. Tijdens het opruimen/organiseren stel je jezelf steeds drie vragen: Heb ik het nodig, ben ik er aan gehecht, kan ik het verkopen/weggeven? Als het antwoord drie keer nee is breng je de spullen naar de kringloop. Doe dit dezelfde dag anders ga je misschien weer twijfelen.

 

23. Doe lege flessen direct in een boodschappentas. Voor je boodschappen gaat doen leeg je de tas in de glasbak of lever je statiegeldflessen in. Lever het statiegeldbonnetje in voor je boodschappen gaat doen en laat het niet aftrekken van je boodschappen. Dit geld houd je apart en stop je in een potje! Het geld is immers al uitgegeven als je dit een paar maand volhoudt kun je hier iets gezelligs van gaan doen in de tijd die je overhoudt!

 

24. Maak alles wat je tot op heden niet gebruikt eerst op voor je iets nieuws koopt. Drie verschillende soorten allesreinigers, een aangebroken tube tandpasta, een flesje van dit een flesje van dat. Maak eerst alles op wat je aangebroken of nog in huis hebt. Ga je voorraadkast na en kijk wat je er mee kunt doen.

 

25 Wees creatief en inventief met alles wat je in huis hebt. Een cadeautje gekregen waar je niks meedoet? Geef het weg aan iemand die er wel blij mee is of geef het aan een verloting! Een vaas die niet jouw kleur is? Beplak het met wol of verf het in de kleuren die wel in je interieur passen!

 

Als je deze 25 tips in de praktijk brengt zul je uiteindelijk geld en tijd in je leven overhouden!

Ik wens je veel succes !