Recept:

40 gram Sunlightzeep (gewoon te koop in de supermarkt)

40 gram huishoudsoda

2,5 liter water

 

Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep (40 gram) in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot het zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe. Doe de substantie in een emmer en voeg twee liter warm water toe. Een dag of nacht laten staan tot de zeep een harde glibberige substantie is geworden. Overscheppen in bakken met deksel.

Tip: als je het mengsel in de emmer goed doorroert kun je het ook meteen in afsluitbare bakken doen en in de bakken laten opstijven.

 

Dosering

200 ml. voor een volle wasmachine. Tip: gebruik een groot theeglas om het wasmiddel mee te doseren.Het wasmiddel kan gewoon in het doseerbakje van de wasmachine.

Tip: gebruik een scheutje schoonmaakazijn als wasverzachter.

 

In het groot

Ik heb viermaal het recept genomen en nam daarom een grotere pan. Waarom viermaal? Omdat een stuk sunlightzeep 150 gram weegt en ik dat gemakkelijk vond. Heb de zeep geraspt met nog een restje toiletzeep erbij, zo kwam ik aan 160 gram (viermaal het recept). In twee liter water aan de kook gebracht en opgelost op het gas. 160 gram soda erbij en roeren. Het mengsel in een emmer en acht liter warm water erbij. Laten staan. Een dag later is het een harde glibberige massa geworden waar een houten lepel in blijft staan. Ik heb de zeep in een emmer met deksel gedaan en in bakjes om weg te geven.Het wasmiddel doseer ik door een klein glazen kopje als “maatbeker” te gebruiken.

 

Voordelen

– minder kilo’s slepen van de supermarkt naar je huis

– je bespaart het milieu de plastic afval van de verpakkingsflacons

– goed voor je portemonnee

– je was ruikt fris

– geen ontvetter van je wasmachine nodig omdat soda alles ontvet

– geschikt voor alle soorten en kleuren was, wit, bont, zwart, fijne was en wol.

– Het lost zelfs op in koud water, dus ook geschikt voor de fijne was

– Restjes toiletzeep kunnen mee geraspt worden.

 

Tip:

Vul een lege afwasmiddelflacon met het wasmiddel en je hebt kant-en-klaar PH waarde 8 oftewel hele goede hoge concentratie reiniger bij de hand op het aanrecht voor de extra vette klus van achterstallig onderhoud. Soda/sunlight ontvet immers prima.