Opschonen van je privé-administratie: je bewaararchief. “Pffffff” Ik hoor het je al zeggen.
Toch is december hier DE maand bij uitstek voor.
Voordeel?

  • Je weet zeker dat je niet teveel, te lang bewaard.
  • Je krijgt alles weer een keer onder ogen.
  • Je hebt overzicht in je abonnementen en verzekeringen
  • Hoogstwaarschijnlijk levert je dit een behoorlijke besparing op.

Begin met beginnen! 

Stap 1Voor het geval je ze nog niet hebt: schaf meerdere ordners met tabbladen aan waar je de papieren in doet die je MOET bewaren.

Stap 2Maak een voor jou logische indeling m.b.v. de tabbladen. Je kunt kiezen om op onderwerp of op alfabetische volgorde te ordenen.

Stap 3Verwijder dat wat ‘over de datum is’. Particulieren moeten 5 jaar lang belastingpapieren, jaaropgaven,  overzichten en bank-giroafschriften bewaren. Je kunt er ook voor kiezen deze digitaal op te slaan.

Stap 4Wat je altijd moet bewaren: notariële stukken, diploma´s, arbeidscontracten, inentingspapieren, medische documenten, trouwboekje, adoptiepapieren.
Bewaar deze in een brandvrije safe of een “geldkistje”.

Stap 5 Schoon alle garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen op! Op internet staan over het algemeen veel uitgebreidere gebruiksaanwijzingen. Daarnaast; van de apparaten die je niet meer hebt hoef je de gebruiksaanwijzing niet te bewaren.  Bovendien; veelal beslaat de Nederlandse beschrijving maar een paar pagina´s. Knip die uit stop ze in de map en de rest gooi je weg. De Chinese en Spaanse teksten hebben echt geen zin!

Stap 6 : Polissen kun je wegdoen zodra je een vervangend exemplaar hebt gekregen.
Deze krijg je tegenwoordig ook vaak digitaal. Scheelt allemaal veel papieren rompslomp. 

Stap 7 : Kijk kritisch naar je abonnementen. Lees je de tijdschriften waar je op geabonneerd bent niet of nauwelijks? Zeg ze dan op.
Doe dit d..m.v. een schijven met vermelding  : met ingang van heden’. Ook al loopt het abonnement nog een half jaar door, je hebt dan zelf opgezegd en loopt niet de kans het te vergeten.

Stap 8: Vraag bij diverse energieleveranciers een offerte aan. Voor nieuwe klanten hebben ze vaak aantrekkelijke aanbiedingen. Overstappen loont al snel. Op internet kun je zelf ook je gegevens invullen bij diverse vergelijksingssites.

Stap 9 Maak gebruik van een papierversnipperaar voor formulieren waar privégegevens op staan. Je wilt toch niet dat je salarisstrookjes op welke manier dan ook bij anderen terecht komen?

Stap 10  Als het goed is heb je deze ordners het eerste jaar niet meer nodig! Beloon jezelf met iets leuks na het klaren van deze klus!