Een bewaarplek bij uitstek!
Niet iedereen  heeft een zolder maar deze stapjevoorstapjeklus ook toe te passen op een berging of schuur.

Grote kans dat je zolder een grote opslagplaats is van spullen waarvan je denkt:

 • je weet maar nooit……
 • ik heb het gekregen maar ik vind het niet mooi en ik wil (durf) het niet weg te geven
 • het was heel duur
 • misschien hebben mijn kinderen of kleinkinderen er nog wel wat aan
 • dan heb ik in ieder gevalnog een reserve
 • het is veel te goed om het weg te gooienDe kans is nog groter dat je als eenmaal op de zolder aangekomen bent in de eerste de beste hoek blijft “steken”.
  Immers het zijn vaak spullen die je lange tijd niet gezien hebt.
  Deze spullen roepen herinneringen op, deze spullen roepen vaak emoties op.
 • Stap 1 Maak een plan. wat is je doel? Ga je rigoureus te werk? Wil je je overtollige (overbodige) spullen weggeven of verkopen? Wanneer wil je dat het klaar is? Stel een deadline die haalbaar is. Niet volgende week wil ik klaar zijn. Dat gaat je namelijk niet lukken. Afhankelijk van de hoeveelheid spullen kun je gerust zeggen over een half jaar of een jaar wil ik klaar zijn. Dit neemt direct de druk van de ketel. Pas echter op dat je niet gaat uitstellen.
  Stap 2 Bepaal een vast tijdstip in de week waarop je met de zolder aan de slag wilt gaan. Ook al begin je met halve uurtjes dan is het nog handig om dit in te plannen. Anders is er altijd wel iets anders waarvan je denkt dat het prioriteit heeftStap 3  Begin eerst met ruimte maken. Waarvan weet je zeker dat het weg mag….. Gebruik hiervoor een doos, die je ook eenvoudig de trap af kunt krijgen. Anders blijft het alsnog op zolder staan en moet je iemand vragen om het naar beneden te tillen. Het is bij dit stapje nog niet belangrijk om een focus plek te bepalen. Weg is weg!

  Stap 4 Zorg dat je voldoende opberg-bakken hebt. Het liefst stapelbaar met deksel. Zet goed zichtbaar op de dozen wat er in zit. Een labelprinter is hier ideaal voor, maar je kunt het ook met watervaste stift op  de bakken schrijven.

   Stap 5 Bepaal voor jezelf een strategie. Bijvoorbeeld ik probeer in zo’n kort mogelijke tijd twintig spullen die ik niet meer wil bewaren in de doos te doen. Vind je dit lastig? Zet dan een kookwekker, ga een half uurtje aan de slag en kijk dan waar je een beslissing over genomen hebt. Bij twintig spullen of na dat half uurtje STOP je!Waarom omdat je nu waarschijnlijk nog zin hebt om door te gaan. Als je doorgaat tot je geen beslissingen meer kunt nemen is het moeilijk om morgen weer aan de slag te gaan
  Stap 6 Voer stap 3 net zo vaak uit als nodig is. Merk je dat je  veel tijd begint kwijt te raken doordat je gaat zitten lezen in oude liefdesbrieven?  Ga je kledingstukken passen tijdens het opruimen? Dan is het tijd om een focus plek te bepalen.
  Stap 7 Je gaat met een bepaalde plek van de zolder aan de slag. Je hebt inmiddels al wat ruimte gecreëerd waardoor je kunt schuiven met spullen. Ik neem een “makkelijk” voorbeeld. De kampeerspullen. Tenzij je niet meer gaat kamperen wil je deze spullen zeker bewaren.
  Zorg dat je een hoek vrij hebt op zolder. Maak deze schoon voor je de spullen er neer zet. Zorg dat alles in dozen zit, zodat je het direct kunt pakken als je deze zomer met vakantie gaat. Houd ook pen en papier bij de hand, zodat je op kunt schrijven wat je nog aan moet schaffen. Wat kapot is gooi je direct weg.
  Stap 8 Kies een andere focus-plek. Bijvoorbeeld speelgoed. Maak een keuze. Eerlijk is eerlijk ik heb ook de Lego en de K’nex van mijn kinderen bewaard. Dit is tijdloos speelgoed en ik weet zeker dat ik heel veel spijt zou krijgen als ik dit weg zou doen. Maar al die knuffels? Je wilt echt niet dat je kleinkinderen daar later mee gaan slapen. Bewaar de lievelings-knuffel van je kind. Wil je ze weggeven aan een goed doel? Was dan alles uit en doe het dezelfde dag nog het huis uit. Gevaar is dat je er anders toch in gaat lopen trekken…
  Stap 9 Zo werk je iedere focus plek af. Als je spullen wilt verkopen, kijk dan hoeveel tijd je dit kost! Is het dat waard? Anders is het weggeven aan een goed doel of naar de kringloopwinkel een optie die je geen geld oplevert maar  je ook niet enorm veel tijd kost.
  Stap 10  Als je zolder klaar is neem je dan voor om er niet weer een opslagruimte van kapotte, versleten, niet gebruikte, overjarige spullen van te maken. Bedenk bij alles: Wat wil ik ermee? waarom en voor wie zou ik het bewaren?

  Heel veel succes!