Stap 1 Bekijk de gezinsagenda van de komende week. Wie heeft wanneer  een afspraak  of bezigheid. Wie is laat thuis. Wie moet ’s avonds nog weg? Een uitgebreide maaltijd maken waar je twee uur voorbij de keuken moet staan heeft geen zin als je er geen tijd voor hebt.
Stap 2 kijk je voorraadkast en diepvries na. Wat heb je nog in huis? Wat moet op omdat het anders over de datum gaat?
Stap 3. Maak 7 verschillende menusuggesties met dat wat je nog hebt en maak een boodschappenlijst met dat wat je erbij wilt/moet kopen.
Stap 4. Plan de menu’s in je familieplanner nav drukke en rustige dagen, dus dagen met veel tijd om te koken en dagen met weinig tijd om te koken.
Stap 5. Overleg wie op welke dag het eten kookt.
Stap 6. Heb je een dag veel tijd kook dan  ook vast voor de volgende dag. Chili con corne is b.v. Erg gemakkelijk op te warmen en is vaak ook nog lekkerder de volgende dag. Ben  je toch thuis dan kan deze  lekker de hele avond doorpruttelen. Ditzelfde geldt voor hachee of draadjesvlees.
Stap 7. Wees lief voor jezelf en je gezin! Voel je niet schuldig als je eens een keer een kant en klaar maaltijd op tafel zet.
Stap 8. Las eens per week een restjes of kliekjesdag  in. Van een sterrenrestaurant kreeg ik ooit de tip voor een basissoeprecept: 1 teentje knoflook, 2 uien 3 aardappelen. Dit bakken in olie of boter naar keuze. bouillonblokjes in kokend water en alle restjes groenten, vlees erin doen.  Met de staafmixer pureren Klein pakje slagroom toevoegen en je hebt een heerlijke maaltijdsoep. Restje over?  Dan doe je dit in de diepvries. Kun je altijd gebruiken als klein voorafje.
Stap 9. Zeker met de zomermaanden voor de boeg is een maaltijdsalade een goed alternatief dat je in korte tijd op tafel zet.,lekker met geroosterd brood !
Stap 10. Plan een vast moment in de week wanneer je je menulijst maakt. Je zult zien dat dit je veel stress scheelt, tijd oplevert en ook nog eens geld bespaart.