Uit de workshop Timemanagement voor gezinnen!

Voorkom ochtendstress door ´s avonds al voor te bereiden.

Niets is verleidelijker dan´s avonds als het eten op is, de vaat weggewerkt is, de kinderen naar bed te brengen en dan heerlijk onderuitgezakt voor de tv te ploffen. Of wie weet heeft u nog wel het een of ander voor uw werk te doen, of moet u nog naar een vergadering.

Als u van onderstaande punten routineklusjes maakt dan kost dit u misschien een kwartiertje extra, maar dat ene kwartiertje, geeft u de volgende ochtend veel rust.
Kinderen hoe klein ook, kunnen hierbij prima helpen. Maak er geen taak van in de zin van moeten, maar een spelletje in de zin van mogen!

s Avonds

°Dek de ontbijttafel.

°Schooltassen controleren op briefjes, lunchbakjes, drinkbekers e.d.

°Spullen die mee naar school moeten de volgende dag vast in de tassen doen denk hierbij aan gymspullen, een rapport dat nog mee moet enz.

°Leg kleding voor de volgende dag klaar.

°Is de kleding echt vies? Dan direct in de wasmand, misschien kan het nog een dagje mee.

°Agenda controle voor de volgende dag.

°Voor het naar bed gaan even een snel rondje door de woonkamer om alle losse spullen weg te ruimen!

°Is het een idee om ´s avonds voor het slapen gaan te douchen i.p.v. ´s ochtends? U heeft er nu de rust voor zonder dat kinderen hun aandacht vragen.

´s Ochtends
°Sta 10 minuten eerder op dan u gewend bent. U heeft in die tien minuten even tijd voor uzelf, rustig aankleden, even de krant lezen.

°Iedereen maakt zijn eigen bed op doet de gordijnen en het raam open.Kleding die misschien toch nog ergens ligt wordt in ieder geval over b.v. een stoel gehangen of in de kast gelegd.

°Ontbijt: niet overslaan, probeer dit zo rustig mogelijk te doen. Als er constant geropen moet worden `schiet eens op` wekt dit vanzelf stress op. Ondertussen kunnen luchpakketjes aan tafel gemaakt worden.

°Iedereen zet zijn eigen spullen van tafel op het aanrecht of in afwasmachine.

°Heeft iedereen alles bij zich? Een planbord of agenda die goed zichtbaar is vanaf de tafel is handig zodat iedereen kan zien wat er die dag op het programma staat.

°Laat kinderen voor ze naar school gaan nog even naar de wc gaan. Niets is vervelender dan als ze net op school zijn en dan direct moeten. Bovendien vind niet ieder kind het fijn om op school naar de wc te gaan!