Hoe doe je dat toch? Heel vaak krijg ik die vraag als mensen uit mijn omgeving horen wat ik allemaal doe.

Neem deze week. Maandag kwamen we terug van een heerlijke campervakantie in Kroatië. Lekker twee en halve week met ons tweetjes rondgetrokken, niets moet alles mag!

Het eerste wat ik altijd doe is de post snel doornemen. Zijn er belangrijke of leuke dingen bij?
De krant zeggen we altijd op. Oude kranten gaan we echt niet meer lezen en bovendien kopen we er op vakantie van tijd tot tijd één. Dit scheelt ons in ieder geval veel oud papier!

In het verleden gingen we altijd direct de hond halen van het vakantieadres maar onze Brownen gaat gezellig mee. Ook brachten we meestal direct een bezoekje aan mijn schoonouders maar dit doen we inmiddels de dag erna. Het scheelt dat je niet gelijk “op bezoek” hoeft. Je kunt nog lekker in je vakantiekloffie blijven rondlopen en op je gemak alles beetje bij beetje uitpakken.

Tijdens de vakantie gebruik ik altijd handdoeken en theedoeken die hun beste tijd gehad hebben. Na gebruik gooi ik ze weg. Dit doe ik ook met kleding. Als kampeerder ga je niet op chique. Ik kies dus heel bewust dat uit wat ik eigenlijk weg wil doen. En laat dit op het vakantieadres achter.
Resultaat: slechts drie wasmachines was, inclusief beddengoed en badlakens.  Ik moet wel zeggen dat we sinds kort een wasmachine hebben waar 7 kilo wasgoed in kan. De wasmachine laat ik ’s nachts draaien.

De eerste dagen dat we thuis zijn hebben we nog geen verplichtingen. We komen bewust niet de laatste dag thuis. Op ons gemak kunnen we dan de camper verder uitpakken. Ik doe dit volgens de kaasschaafmethode. Iedere keer een kwartiertje. Alles wat ik eruit haal leg ik direct op de goede plek.

Ook het schoonmaken doe ik niet in een keer. De ene dag het keukengedeelte, dan de toilet, dan de cabine en tenslotte de buitenkant. Als je dit allemaal in een keer wilt doen,ben je al snel een hele dag bezig. Maar door iedere keer een uurtje te pakken blijft het afwisselend en leuk!

Omdat ons huis te koop staat kunnen we ieder moment kijkers krijgen. Voor mij is het belangrijk dat de tuin en het huis er dan picobello uitzien. Onze tuin is dusdanig groot dat ik het sowieso niet  in een keer kan doen. Ook dit verdeel ik weer in stukjes. Border voor border. Als alles weer een beurt heeft gehad. Kan ik het bijhouden door iedere dag een uurtje erin te werken.

Al deze acties schrijf ik op mijn to-do-list. Ook telefoontjes die ik moet/wil doen, schrijf ik hierop.
Ik wissel actieve  en passieve werkzaamheden af. Ook vervelend en leuke klussen probeer ik zoveel mogelijk af te wisselen. Ik stel een deadline voor mezelf en agendeer dan van achteren naar voren.

Mijn doelstelling was om vrijdagmiddag de camper naar de stalling te brengen en zaterdag de tuin klaar te hebben. Door me te focussen op die werkzaamheden is beide gelukt. Sterker nog: de tuin was donderdag al klaar. Donderdag was het prachtig weer en kon ik en lekker buiten zijn en in de tuin werken mooi met elkaar combineren.

Zaterdag hadden we daardoor onverwacht veel tijd over.  Aangezien manlief nieuwe kleding nodig had zijn we gezellig gaan shoppen in Enschede. Dit hebben we gecombineerd met een bezoekje aan onze zoon.

Eenmaal thuis hadden er veel mensen gebeld. We hebben een nummermelder dus ik kan gelijk zien wie er wanneer gebeld heeft. Ik bel bijna altijd direct terug. Ik vind dat aardig tegenover degene die me wilde bereiken en ik hoef  niet meer te onthouden dat ik iemand nog wil bellen.

Ook ik had een volle mailbox toen ik thuis kwam. De belangrijkste berichten lees ik gelijk en beslis a la minute wat ik er mee doe: bewaren, verwijderen of actie ondernemen. Dit verdeel ik ook weer. Ik ga echt niet een uur mailtjes zitten lezen en verwerken. Mijn mailbox is daardoor weer snel op orde.

Op zondag maak ik een overzicht van mijn taken van de komende week. Op die manier kan ik eenvoudig plannen wat wanneer en waar. Heel bewust plan ik ook me-time in. Maar ook ruimte in mijn agenda zodat er tijd over is voor onverwachte zaken.

Misschien wel het belangrijkste: ik laat werkzaamheden niet oplopen. Ik heb ook echt geen zin om een paar uur te strijken. Maar iedere dag even? Geen probleem. Van de andere kant: iedere dag boodschappen doen kost me teveel tijd, dit doe ik dus zoveel mogelijk één keer per week.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is hoe ik mijn werkzaamheden organiseer en daardoor tijd heb in mijn leven voor de dingen die er echt toe doen!