Ken je dit spreekwoord ook?

 

De  eerste maandag in het nieuwe jaar werd ik gebeld door een mevrouw..

We zijn het helemaal zat. We hebben een goed inkomen, we hebben dus eigenlijk geld genoeg ,maar iedere maand hebben we aan het eind weer tekort.
We weten gewoon niet waar het blijft.

Wil je eens met ons meekijken?

Natuurlijk wil ik dat.. Graag zelfs.

Zoals altijd spreek ik eerst een intakegesprek af. Immers, er moet van beide klanten een klik zijn om samen het financiële huishoudboekje te bekijken.
Met nadruk zeg ik van beide kanten, als ik zelf het idee heb dat het niet gaat lukken of werken zeg ik “nee”.
Dat klinkt misschien heel arrogant maar als ik zou merken dat er geen vertrouwen is, geen wilskracht om daadwerkelijk de problemen aan te pakken, dan heeft het geen zin om samen aan de slag te gaan.

Gelukkig maak ik dat bijna nooit mee. Wat ik wel vaak meemaak is dat mensen te lang wachten om hulp in te roepen. Er zijn dan al schulden, betalingsregelingen en wat al niet meer.
Ik kan veel ,maar ik kan niet toeveren. Kwijtscheldingen lukken ook mij met de beste bedoelingen niet. Wat vaak wel lukt is om in gesprek te komen met  schuldeisers, incassobureaus en zelfs de belastingdienst.

Op het moment dat ik bel met mijn bedrijfsnaam, gaan deuren open waar die voor de klanten gesloten blijven. Frusterend… ja heel erg. Genant, ook dat.
Echter op het moment dat ik bel, weet degene aan de andere kant van de lijn, dat de persoon in kwestie daadwerkelijk bereid is om een oplossing te zoeken en te vinden.

In dit geval was van dit alles geen sprake. Deze mensen hadden ( hebben) een buffertje achter de hand waar ze op terug kunnen vallen. Echter dit wilden ze niet langer. Ze wilden gewoon uitkomen met hun maandinkomsten.
Maar hoe?

Gelukkig klikte het ook dit keer weer direct bij het  intakegesprek.
Iedere keer ben ik weer verrast, verbaasd maar ook een tikkeltje ontroerd dat men mij zo vertrouwd, dat het hele hebben en houden met mij gedeeld wordt.

In feite zijn dit mijn droomklanten. Niet omdat ik hartstikke rijk van ze wordt, maar omdat ik vrij snel resultaat met ze kan bereiken.
In  slechts één avond hebben we gezamenlijk een  jaaroverzicht gemaakt.  Daarbij uitgaand van rijke en arme maanden en dure en goedkope maanden.

We hebben een aantal afspraken gemaakt wat aangepast en herzien diende te worden, we hebben bedragen afgesproken voor huishoudgeld, kleding en ontspanning en de keer daarna… was het geregeld.
De familie in kwestie had  al na een maand geld over. Geen tekort, niet interen op de spaarrekening.
Tsjonge wat was en ben ik trots!

Natuurlijk is het ook fijn om mensen te kunnen en mogen helpen die echt in de problemen zitten. Het is echter zoveel fijner om een budgetcoach in te huren voor er daadwerkelijke schulden zijn.
Een budgetcoach is er om te helpen bij het voorkomen, niet om het op te lossen.

Ik heb het al eerder geroepen, ik zou het wel van de daken willen schreeuwen. Ook in dit geval is het zo onbekend maakt onbemind…

Helpen jullie mij het van de daken schreeuwen?

Budgetcoaching werkt echt!