Als je weleens gekeken hebt naar “Dubbeltje op zijn kant’ dan weet je dat Annemarie van Gaal iedere keer de nadruk legt op het pinnen van een vast bedrag voor huishoudgeld.

Omdat ik het helemaal met haar eens ben, geeft ik deze tip ook altijd als een van de eersten. Alle mogelijke redenen om het niet te doen heb ik gedurende coachingsgesprekken al gehoord.

  • dan geef ik het veel sneller uit..
  • wat als ik mijn portemonnee verlies…
  • als ik contant geld heb is het zo op.
  • dan sta ik bij de kassa en heb ik te weinig, dat wil ik echt niet..
  • door het pinnen weet ik exact wat ik waar heb uitgegeven..

hummen, ja-ja-en , knikken.. zijn dan mijn eerste reacties. Vertel maar, spreek het maar uit.
Gaandeweg het gesprek blijkt vaak dat het vooral de angst is om tekort te komen. Terwijl dat nou juist is wat men niet wil.

Dat betekent dat je dus vooruit moet kijken. Een vast bedrag pinnen dwingt je hier toe. De pinpas laat je thuis als je boodschappen gaat doen. Hoe groot is de verleiding niet om toch te gaan pinnen als je tekort komt?

Over de hoogte van het bedrag wil ik het niet hebben. Dat ligt aan jouw specifieke situatie, wat moet/wil je van dit bedrag doen, met hoeveel personen leef je er van?
Is het bedrag alleen voor eten en drinken, of ook voor de kapper, cadeautjes en oppasgeld.
Heb jij dat voor jezelf helder? Wat betaal jij van je huishoudgeld?

Slim is om dit te noteren. Als je de financiële ruimte hebt om het een maand te bekijken waar je hoeveel aan uitgeeft dan geeft dit een mooi beeld.
Je kunt dan bepalen hoeveel je kunt pinnen en hoeveel je uit kunt geven.

Iedere week een vast bedrag? Dat kan maar is niet perse noodzakelijk misschien niet eens wenselijk. Een vast bedrag per salaris is wel een aanrader.
Bekijk je het per maand dan heb je namelijk de mogelijkheid om te schuiven en anders in te kopen. Je kunt voorraad aanleggen waardoor je de rest van de maand minder boodschappen hoeft te doen.
Dit scheelt je ook nog eens een keer tijd.

Uit ervaring weet ik dat klanten het fijn vinden om te weten hoe ik het dan zelf doe.

Als ZZP-er heb ik geen vaste inkomsten. En al helemaal niet op een vaste dag. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen om mezelf wel een salaris uit te keren op een vaste dag in de maand.
Dan weet ik exact waar ik aan toe ben. Ook dit vraagt om budgetteren ( daarover een andere keer).

Ik heb een vast bedrag aan huishoudgeld per maand. Als het salaris er net is dan haal ik voorraadboodschappen. De hele bulk is dan weer aanwezig.
Het bedrag dat dan over is verdeel ik door 4 of 5 ( afhankelijk van het aantal weken) en daar koop ik gedurende de rest van de maand de versproducten van.
Daarnaast houd ik de aanbiedingen in de gaten en doe mee aan geld terug-acties.

Gevaar is als je iedere maand moeite hebt om rond te komen is dat als er dan eindelijk weer salaris is, je enorm te buiten te gaan. Nergens op te letten bij het boodschappen doen.
Aan het eind van de volgende maand heb je dan weer hetzelfde probleem.

Voordeel van een vast bedrag pinnen is dat je daadwerkelijk ziet hoeveel ( of hoe weinig) je nog in de portemonnee hebt.
Psychologisch werkt dat toch anders dan als je een saldo op je bankrekening ziet.
Echt geld uitgeven voel je meer dan een pinpas door een automaat halen.

Weet je wat het leuke van alles is?
Stel je spreekt met jezelf af dat je 100 euro per week pint voor de boodschappen. Iedere keer op dezelfde dag, wedden dat je er anders naar gaat kijken en handelen en zelfs overhoudt? Ook al is het maar een paar euro.
Die paar euro kun je sparen of als het heel moeilijk is gebruiken omdat je de week daarna te weinig hebt!

Ga je het proberen? Ben benieuwd hoe je het ervaart! Veel succes.