Prachtig vind ik ze: boeken. In ons huidige huis hebben we wel twee wanden vol met boekenkasten en dus heel veel boeken.
Voor veel mensen is het een dingetje om boeken weg te doen.
Jarenlang hebben ze mij niet in de weg gestaan maar eerlijk is eerlijk: een boek dat ik eenmaal gelezen heb pak ik ook niet weer om opnieuw te lezen. Dus (eigenlijk) kastvulling.

Daarnaast hebben we nu een e-reader en alhoewel ik een ‘papieren’ boek echt nog steeds veel fijner vind, koop ik deze uitsluitend nog als ze beroeps gerelateerd zijn. Een e-reader is zo ruimtebesparend.

We hebben dus twee wanden boeken. En o ja in de keuken ook anderhalve meter kookboeken. Grappig dat ik momenteel de (gratis) tijdschriften van de supermarkten meeneem en daar de recepten uithaal.

Aan de slag: We nemen alleen mee waar we blij van worden en/of nodig hebben. Mijn allereerste kookboek van Wannee van de Amsterdamse Huishoudschool bewaar ik natuurlijk. Evenals de Zilveren Lepel, Cucina Italia, Spanje, alle Jamie Oliviers.

En de rest? Op de Weggeefhoek! Inmiddels weet ik dat verkopen mij teveel tijd en energie kost, er heel vaak niemand op reageert, of er komen honderdduizend vragen maar gratis… Tjakka dat werkt als een trein.

Daarna ben ik door alle romans gegaan. Slechts een paar kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen om weg te doen. De rest zet ik ook op een weggeefhoek en staan inmiddels in een ruilkast. Mensen mogen gratis een boek lenen, eventueel ruilen. Hoeveel mensen maak ik zo blij met mijn boeken?
Er is nog een oorlogsserie boeken die we zelf geerfd hebben. Prachtig in de kast om te zien.. echter nooit gelezen. Staat nu nog te koop maar ik vrees dat ook deze op de weggeefhoek terecht komen.

De kinderboeken bewaar ik als nieuwbakken oma en gaan mee voor heel veel voorleesplezier in de toekomst.
Twee planken in mijn boekenkast zijn gevuld met “Het aanzien van” Dit naslagwerk is in 1960 begonnen, hoe bijzonder mijn geboortejaar. Mede dankzij mijn inmiddels overleden zus heb ik de hele serie compleet.
Deze boeken gaan dus echt mee en krijgen een mooi plekje in onze boekenkast in het nieuwe huis. Evenals alle reisboeken, naslagwerken en ja ook mijn coachings boeken gaan mee.

Wat je leest is dat ik over alles , maar dan ook echt alles een beslissing neem. Wat gaat mee, wat gaat niet mee? En dan wat doe je ermee als je het niet zelf wilt houden nu de kringloop het liefst wil dat je alles bewaart voor ‘later’.
Voor nu: ik ‘kan’ maar vooral ‘wil’ niet alles meenemen waar ik nooit meer wat mee ga doen en wat uitsluitend dient als kastvulling.

Kun je hier iets mee?