Nog iets meer dan 4 weken en dan komt hij alweer in Nederland: Sinterklaas.

De speelgoedfolders zijn al weer verspreid en in de winkels liggen de schappen vol met pepernoten, marsepein en strooigoed!

Ik weet nog goed dat onze eigen kinderen heilig geloofden in Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Geweldig die snoetjes als ze ’s ochtends beneden kwamen en iets lekkers of leuks in hun schoen vonden……….

Ik zelf ben de jongste( een nakomertje) uit een gezin van 8 en bij ons ging Sinterklaas om kleine pakjes, om dingen die je toch nodig had en vooral de gezelligheid.

Hoe anders was het bij mijn man, enig kind. Ook vooral de gezelligheid maar ook grote cadeaus…..

Hoe gingen we dat combineren. Hoe moest ik mijn schoonouders duidelijk maken dat een opa en oma wel grote cadeaus mogen geven, maar dat Sinterklaas toch wel een man is die het met iedereen het beste voor heeft….

Op school had ik ook de ervaring dat het ene kind veel meer kreeg dan het andere. Begrijp me goed: iedereen mag dit zelf beslissen maar het valt wel moeilijk uit te leggen aan een kind van een jaar of vijf/zes!

Ik had daar de volgende oplossing voor: ik vertelde dat Sinterklaas voor iedereen evenveel geld over had maar dat soms papa’s en mama’s of opa’s en oma’s geld gaven aan Sinterklaas waardoor die kinderen grotere cadeau’s kregen!

Riskant? Jazeker. Maar ik kreeg van veel ouders complimenten. Zowel van hen die weinig te besteden hadden als van hen die alles konden kopen!

Ik merkte dat het voor beide partijen soms een dilemma was……

Ditzelfde heb ik tegen mijn eigen kinderen gezegd en het werd geaccepteerd.

Sterker nog, ik heb ooit een keer een zak wol door de post laten bezorgen 🙂
daarbij een brief van Sinterklaas met de vraag of ik een trui wilde breien voor mijn zoon. Hij had er geen tijd voor!!!

Ik kon op die manier rustig zitten breien waar hij bij was! Ik heb de trui ingepakt, adres van Sinterklaas erop en gevraagd of papa hem op de post wilde doen!
Wat een verrassing toen de trui op in pakjesavond in de zak zat!

Wat ik probeer te delen: maak het jezelf niet te moeilijk. Een kind heeft echt wel door dat de een minder te besteden heeft dan de ander!

Papa’s en mama’s en opa’s en oma’s mogen oneerlijk zijn in dit geval zodat het ene kind meer krijgt dan het andere….. maar Sinterklaas niet…..