Voorbestaandenbegeleiding, een woord waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had, maar de inhoud wel degelijk ken. Als je dit onderdeel goed geregeld hebt dan valt er op zakelijk gebied al veel weg bij de nabestaandenbegeleiding. Beiden zijn geen onderwerpen waar je het op een feestje eens gezellig samen over gaat hebben. Toch is het belangrijk dat je naaste omgeving weet wat je wensen zijn als je er niet meer bent. Heel veel zaken zijn bij wet geregeld en hoe dan ook kun je hier niets meer aan veranderen als je overleden bent.

Naast een regulier testament kun je levenstestament veel vastleggen waardoor je nabestaanden niet met eventuele financiële problemen achterlaat. Let op, het is niet mijn bedoeling om op de stoel van de notaris te gaan zitten. Daar ben ik trouwens ook helemaal niet bevoegd voor. Welk kan ik je een beetje op weg helpen en samen kijken wat er eventueel voor risico’s zijn als je geen testament hebt. Zeker als je bijvoorbeeld geen partner (meer) hebt, gescheiden bent, een tweede relatie hebt met beiden kinderen. De wet kent veel regeltjes waardoor er naast het gemis van iemand ook nog eens ellende rondom geld kan ontstaan.

Als je het goed regelt als voorbestaande….
dan zorg je goed voor jouw nabestaande(n).   

Dus ga dit niet tijdens een feestje ter sprake brengen maar plan een goed moment. In eerste instantie met je partner, daarna met je kinderen. Geen idee waar je beginnen moet?

Tip 1:  Schrijf alles op wat jij belangrijk vindt m.b.t. de verdeling van je nalatenschap.


Tip 2: Kijk wie volgens de wet jouw erfgenamen zijn als er geen testament is:

Groepen:

1: Echtgenoot of geregistreerd partner en eigen kinderen    
Groep

2: Ouders, broers en zussen
Groep

3: Grootouders
Groep

4: Overgrootouders

Wil je niet dat 1 van deze personen erft dan is het verstandig om een testament op te laten maken bij een notaris.